Kraften i å tro du kan forbedre deg

Hvordan man takler og forholder seg til motstand er en noe forskere på motivasjon og læring har blitt stadig mer opptatt av. En som forsket på dette er Stanford-forskeren Carol Dweck, hun ville undersøke hvorfor noen taklet motstand bedre enn andre. Hun begynte å studere små barn for å finne svaret. Det Dweck fant ut er at det er stor forskjell på å rose barn for deres evner, enn for deres innsats. De barna som alltid hadde blitt fortalt at de var flinke, vegret seg i møte med vanskeligere oppgaver. De hadde lært at bare gode prestasjoner var godt nok, og når de fikk oppgaver med stor sannsynlighet for å feile ble de redde for å mislykkes. De barna som var blitt rost for innsats tenkte motsatt. I møte med vanskelige oppgaver, tenkte de at de ikke hadde prøvd hardt nok og at deres suksess var avhengig av hvor hardt de jobbet.

Ut fra disse og senere studier konkluderte Dweck med at tankesettet vårt styrer måten vi både lærer og takler motstand på. Hvilket tankesett vi har har derfor mye å si for hvordan det går med oss senere i livet. Dweck mener det er to typer tankesett som er fremtredende hos de fleste hos oss

  • Et fastlåst tankesett: En tro på at dine evner og kvaliteter til en stor grad er medfødt og at de er som «hugget i stein». Det er ditt talent og medfødte egenskaper som avgjør hvordan det går med deg i livet, og det er det ikke så mye å gjøre noe med. Et fastlåst tankesett kan også gjøre at du er redd for å gjøre feil og ikke tør prøve nye ting.
  • Et vekstorientert tankesett: En tro på at din innsats er avgjørende for hvordan det går, og at du hele livet kan jobbe med å kultivere, forbedre og trene dine evner, kvaliteter og egenskaper.  I større grad tør du ta sjanser, prøve ut nye ting og er ikke så redd for å gjøre feil.

De med et vekstorientert tankesett omfavner i større grad utfordringer, og jobber seg lettere gjennom hindringer og vanskeligheter uten å gi opp. Den gode nyheten fra Dweck er at tankesettet ditt er noe som er mulig å påvirke. Ifølge Dweck går mange foreldre for langt i å unngå at barna deres skal oppleve nederlag istedet for å bruke nederlagene som en god mulighet læring og refleksjon. I denne Ted-talken forklarer Carol Dweck mer om kraften i å tro du kan forbedre deg.

Publisert av Lene Eikeland

Arbeidslivspedagogene er en blogg som drives av Lene Eikeland. Jeg har en mastergrad i pedagogikk, innen kunnskap, utdanning og læring i arbeidslivet. På denne bloggen tar jeg opp faglige problemstillinger som interesserer meg og som er relevante for dagens arbeidsliv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s