Vær din egen sjef

Du må selv ta ansvar for å lære mer på jobben. 

I et moderne arbeidsliv er alle ansvarlige for sin egen utvikling og lære seg noe nytt. Det betyr ikke at arbeidsgiver ikke skal legge til rette for læring og utvikling gjennom kurs og etterutdanning. Samtidig er forskningen klar på at den viktigste læringen er den som skjer på arbeidsplassen. De fleste av oss tenker at vi både burde tilegnet oss ny kunnskap, men i en hektisk hverdag skjønner vi ikke helt hvordan vi skal få det til. Her er fem tips til hvordan du kan lære mer gjennom å utfordre deg selv.

  1. Lær noe nytt hver dag, lag det en vane å oppsøke kilder som kan tilføre deg noe faglig. Jane Hart har rangert de 100 mest brukte læringsverktøyene på arbeidsplassen her. Last ned appen feedly, så har du et genialt verktøy som hjelper deg å holde deg oppdatert. Bestem deg for å oppsøke dem hver dag.
  2. Få mest mulig læring ut av arbeidsplassen din. Vær åpne for å få nye oppgaver, eller sett deg inn i nye områder. Vær nysgjerrig, les, spør og vær litt pågående. Jobb sammen med andre som har mer erfaring enn deg. Tenk hele tiden på hvordan du kan forbedre deg. Dersom du må jobbe sammen med noen som ikke er spesielt flink, lær noe av det også.
  3. Lag deg nettverk. Å lage seg nettverk er litt unorsk, men veldig lurt. Hvordan gjør man det? Veldig enkelt, inviter mennesker du synes er interessante til en kaffe eller lunsj! Ta opp faglige problemstillinger i forkant, som du ønsker å høre hva de tenker om.  De aller fleste mennesker elsker å snakke om seg selv og sine erfaringer, utnytt det.
  4. Les 30 minutter hver dag. Læring, i likhet med trening, handler om struktur og rutiner. Et enkelt grep er den såkalte ”halvtimesteorien” der en legger inn 30 min hver dag til lesing eller en annen læringsaktivitet. Hvis man leser en halvtime hver dag tilsvarer det 24 bøker i løpet av et år. Da er man allerede forbi gjennomsnittsnordmannen som konsumerer omtrent 17 bøker i året. Det kan være en god start.
  5. Sørg for at du har en digital CV som du holder oppdatert, ikke vent til du tenker å skifte jobb. Skriv jevnlig inn, prosjekter, områder og oppgaver som du nå kan si du har lært noe om, og kan være relevant for andre arbeidsoppgaver. Tenk på det som om å sette penger i banken.

Publisert av Lene Eikeland

Arbeidslivspedagogene er en blogg som drives av Lene Eikeland. Jeg har en mastergrad i pedagogikk, innen kunnskap, utdanning og læring i arbeidslivet. På denne bloggen tar jeg opp faglige problemstillinger som interesserer meg og som er relevante for dagens arbeidsliv.