Er du god til å lytte?

Å være en god lytter handler om mer enn å høre etter. 

Vår kunnskap om lytting er begrenset fordi det skrives så lite om den. Jeg tenker i likhet med de fleste at god lytting handler om å ikke avbryte, vise interesse for den som snakker og gjerne forsøke å oppsummere det som blir sagt. Derfor ble jeg litt overrasket (og veldig inspirert) da jeg leste denne studien fra Harvard Business Review som sier noe helt annet.

Studien er basert et utvalgt av ca 3500 ledere som gikk gjennom et cocachingprogram. Rundt 5 prosent av disse ble identifisert av sine ansatte som eksepsjonelt gode lyttere. Derfor gjorde man en egen studie på disse lederne for å se hva som skilte dem fra resten av gruppen. Resultatene er både overraskende og interessante. Forskerne oppsummerer studien i fire hovedfunn.

  1. God lyttere er ikke stille når andre snakker. De beste lytterne karakteriseres av at de aktivt stiller spørsmål som hjelper den som snakker med å klargjøre sine tanker og resonnementer.
  2. Gode lyttere bygger selvtillit hos dem de snakker med. Gode lyttere får andre til å føle seg trygge slik at de føler de kan si akkurat hva de mener. De er også flinke til å la samtalepartneren føle støtte og at de har tiltro til det de sier.
  3. Gode lyttere samarbeider om samtalen. Dårlige lyttere påpeker feil og brister i det som sies og ser på samtalen som en konkurranse. Gode lyttere utfordrer gjerne, men får deg som en likeverdig samtalepartner de ønsker å hjelpe deg.
  4. Gode lyttere kommer med forslag. Det høres kanskje overraskende ut, men de gode lytterne utmerket seg med å komme med forslag som fikk samtalepartneren til å vurdere nye veier. Det tyder på at når man føler seg hørt og sett så tar en også forslagene samtalepartneren kommer med på alvor.

Forskerne konkluderer med at for å være en god samtalepartner må du ikke være en svamp som suger til deg alt som blir sagt, men heller en trampoline som en kan sende ideer frem og tilbake på. Så kanskje det er noe å tenke på til neste medarbeidersamtale?

Publisert av Lene Eikeland

Arbeidslivspedagogene er en blogg som drives av Lene Eikeland. Jeg har en mastergrad i pedagogikk, innen kunnskap, utdanning og læring i arbeidslivet. På denne bloggen tar jeg opp faglige problemstillinger som interesserer meg og som er relevante for dagens arbeidsliv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s