Forstyrrelsens forbannelse

Har du alltid Outlook åpent på PCen? Slutt med det om du vil være i stand til å løse vanskelige arbeidsoppgaver og ikke miste evnen til å konsentrere deg. 

En bok som er verdt å lese er Deep Work av Cal Newport. Han hevder at det som etterspørres i fremtidens arbeidsmarked, er evnen til å løse krevende kognitive arbeidsoppgaver. Han kaller det «deep work», det vi si når du skal løse en oppgave som krever at du konsentrerer deg over lengre tid. Newport har doktorgrad i informatikk, og mener at for eksempel programmering er en aktivitet som krever deep work. Newports poeng er at mye av den nye teknologien vi omgir oss med svekker evnen vår til å utføre deep work.

Det er lett å kjenne igjen Newports beskrivelser av arbeidstakere som forsøker å løse mange arbeidsoppgaver på en gang, og ved det minste tegn på kjedsomhet eller motstand surfer på internett for «å se om det har skjedd noe», eller sjekker mailen. Newport fremfører et overbevisende argument, støttet av utallige forskningsartikler, om hvorfor en distrahert medarbeider er en dårlig medarbeider.

Hva anbefaler så Newport oss å gjøre? Rådene hans er like enkle som de er krevende å etterleve. Ifølge Newport er nøkkelen å ta tilbake kontrollen over teknologien der det er du som bestemmer hva teknologien skal gjøre for deg. De tre viktigste rådene Newport gir til leseren er:

  1. Skap ritualer for konsentrasjon. Sett av tid i kalenderen din for når du skal jobbe uforstyrret og behandle disse avtalene like strengt som dine egne møter. Han anbefaler med å starte med kanskje noen timer i uken for å bygge opp evnen til å jobbe konsentrert å så øke etterhvert. Og når du tar deg en pause, ikke surf på nette. Ta deg en mental pause, det er ikke farlig å kjede seg.
  2. Ikke la teknologien forstyrre deg. Newport anbefaler å sjekke epost på faste tidspunkter og å kutte ut sosiale medier. Hvis man ikke klarer å unngå formålsløs surfing på internett
  3. Lær deg å kjede deg. Newport mener at teknologiens forbannelse i stor grad handler om at de som lager denne teknologien forstår hvordan hjernen vår fungerer. Hver gang vi tar opp smarttelefonene fylles den opp med dopamin og hver gang vi gjør det lærer vi hjernen vår at hver gang vi møter motstand er det greit å distrahere seg selv. Her viser Newport til flere forskere som hevder at når  hjernen vår blir vant til konstant distraksjon tar det tid å trene den opp igjen slik at vi kan yte maksimalt.

Newports bok er velskrevet, morsom og full av interessante eksempler på at teknologien er en gave, men også en forbannelse. Hvis du vil vite mer om Newport og hans tenking så lytt til denne podcasten hvor han i detalj forklarer hvordan du kan gå frem for å bli bedre til å utføre «deep work».

Publisert av Lene Eikeland

Arbeidslivspedagogene er en blogg som drives av Lene Eikeland. Jeg har en mastergrad i pedagogikk, innen kunnskap, utdanning og læring i arbeidslivet. På denne bloggen tar jeg opp faglige problemstillinger som interesserer meg og som er relevante for dagens arbeidsliv.